Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, jęczmieniu i życie. Jest głównym składnikiem chlebów i mąki, ale jest również obecny w wielu przetworzonych produktach spożywczych. Osoby nietolerujące glutenu mogą mieć problemy z jego trawieniem, powodując objawy żołądkowo-jelitowe, takie jak wzdęcia i biegunka. Może również powodować bóle głowy, bóle mięśni i stawów.

W ostatnich latach wiele osób zdecydowało się na wycięcie glutenu ze swojej diety z powodu obaw o jego wpływ na zdrowie. Badania powiązały gluten z warunkami takimi jak zespół jelita drażliwego i nieceliakalna wrażliwość na gluten (NCGS).

Ale lekarze mówią, że te twierdzenia nie są poparte dowodami naukowymi – przynajmniej jeszcze nie. Badanie z 2015 roku opublikowane w The Lancet Gastroenterology & Hepatology stwierdziło, że NCGS nie istnieje jako oddzielny stan od celiakii (CD). Jednak badacze zauważyli również, że potrzeba więcej badań na temat tego, jak gluten wpływa na zdrowie każdego człowieka – niezależnie od tego, czy jest na niego uczulony, czy nie – zanim będzie można określić, czy wycinanie go jest warte Twojego czasu. Dowiesz się więcej wchodząc na forhomies.pl