Czekoladę lubi wiele osób, ale nie wszyscy wiedzą, że nie jest ona dobra dla kobiet w ciąży. Istnieje również kilka mitów na temat czekolady i ciąży. Ten artykuł pomoże Ci zrozumieć, czy jej spożywanie jest bezpieczne dla kobiet w ciąży, czy nie.

Czy czekolada jest szkodliwa dla zdrowia w czasie ciąży?

Istnieje wiele mitów na temat wpływu czekolady na ciążę i zdrowie. Niektórzy uważają, że może ona wywołać poronienie lub nawet wywołać reakcję alergiczną w organizmie matki, lub płodu. Badania wykazały jednak, że te przekonania nie są prawdziwe i nie ma potrzeby unikania jedzenia czekolady w czasie ciąży, ponieważ nie ma ona żadnych skutków ubocznych dla zdrowia kobiety i płodu. Sprawdź momom.pl i dowiedz się więcej! 

Czy warto jeść czekoladę w czasie ciąży?

Wiele kobiet łaknie czekolady w czasie ciąży, a wiadomo, że okazjonalny smakołyk jest dobrym sposobem na zmniejszenie stresu. Ale czy jedzenie czekolady w czasie ciąży jest bezpieczne?

Czekolada zawiera szereg substancji chemicznych zwanych metyloksantynami, które są znane z pobudzania centralnego układu nerwowego. Czekolada zawiera również kofeinę, która może zwiększyć ciśnienie krwi i tętno. Jednak ostatnie badania sugerują, że umiarkowane ilości czekolady mogą być w rzeczywistości korzystne dla nienarodzonych dzieci.

Korzyści z czekolady dla Twojego dziecka obejmują:

  • Może pomóc w zapobieganiu wadom wrodzonym, takim jak wady cewy nerwowej (kręgosłupa lub mózgu).
  • Może poprawić jakość mleka matki i zwiększyć jego podaż (jeśli karmisz piersią).