Być może widziałeś w sklepie wodę demineralizowaną i zastanawiałeś się co to jest. Ten rodzaj wody przechodzi przez proces usuwania wszystkich minerałów, w tym magnezu, wapnia, sodu i chlorku. Efektem końcowym jest woda, która nie ma takiego samego smaku jak zwykła woda. Przyjrzyjmy się bliżej, jak powstaje ten typ wody.
Jak powstaje woda demineralizowana
Istnieją dwa sposoby wytwarzania wody demineralizowanej: odwrócona osmoza i dejonizacja.
Odwrócona osmoza zmusza wodę przez półprzepuszczalną membranę do usunięcia minerałów. Ta metoda może usunąć do 99% wszystkich rozpuszczonych minerałów z wody.
Dejonizacja wykorzystuje żywice jonowymienne do usuwania minerałów. Ten proces nie usuwa wszystkich minerałów z wody, ale usuwa większość z nich.
Dlaczego chciałbym używać wody demineralizowanej?
Jest kilka powodów, dla których warto używać wody demineralizowanej.
Niektórzy ludzie wolą smak wody demineralizowanej, ponieważ nie ma ona tego samego „nieświeżego” smaku, który może mieć zwykła woda z kranu.
Woda demineralizowana może być również używana w żelazkach i innych urządzeniach wykorzystujących parę wodną, ponieważ nie ma ryzyka gromadzenia się minerałów.